Looking For Anything Specific?

Header Ads

Pihasaunan Rakennuslupa


Suomessa pihasaunalle vaaditaan aina rakennuslupa. Ensin on hyvä selvittää onko tontillasi rakennusoikeutta jäljellä. Jos asiasta ei ole tietoa, selviää se paikkakuntasi rakennusvirastosta. Seuraavaksi kannattaakin ottaa yhteyttä oman kunnan tai kaupungin rakennusvalvontaan ja keskustella heidän kanssa tulevasta pihasaunaprojektista. He kertovat mitä teidän alueella tulee ottaa huomioon pihasaunan rakennusluvan saamiseksi. On hyvä, että siinä vaiheessa ilmenee jos pihasaunalle on jotain reunaehtoja esim. pihasaunan väritys, katon malli, materiaali, nurkat jne.

Rakennusvalvonnasta kerrotaan myös jäteveden imeytykseen tarvittavat toimenpiteet. Yleensä perinteinen pihasauna toimii kanto- tai vesijohtovedellä, jolloin käyttöveden määrä on vähäinen. Tässä tapauksessa suositellaan yleensä imeytyskaivoa tai sorapesää jätevesien imeyttämiseksi. Toisena mahdollisuutena  on ohjata pihasaunan jätevedet suoraan viemäröintiin.



Rakennusvalvonnassa käytyjen keskustelujen pohjalta on hyvä lähteä hakemaan rakennuslupaa pihasaunalle. Pihasaunatoimittajan puolelta tulee rakennuslupakuvat, jotka sisältävät yleensä julkisivu-, pohja- ja leikkauskuvan sekä perustusten mittapiirroksen. Näissä kuvissa näkyy rakennusvirastolle tarvittavat tiedot.

Mitä tietoja rakennusvalvonta pihasaunasta haluaa tietää? Ensinnäkin kuvat kertovat rakennuksen muodon, katon muodon, pihasaunan pinta-alan, huoneistoalan sekä materiaalin. Kuvissa tulee näkyä pihasaunassa olevien tulisijojen paikat sekä käytettävät hormit. Hormit tulee olla CE-merkittyjä. Tulisijojen ja hormien asennukset tehdään aina valmistajan asennusohjeiden mukaisesti. Lisäksi on tärkeää, että ikkunat ovat vaatimusten mukaiset. Pihasaunan isot maisemaikkunat tulee olla karkaistua turvalasia.

Pihasaunan rakennuslupahankkeelle vaaditaan pääsuunnittelija tai vastaava työnjohtaja sekä rakennussuunnittelija. Hän vastaa koko projektista tontilla. Työnjohtajaksi sopii henkilö, jolla on tarvittava pätevyys asian hoitamiseksi, esim.rakennusinsinööri. Pääsuunnittelija voi toimia myös rakennussuunnittelijana. Työnjohtaja tarkistaa pihasaunan rakennuslupakuvat sekä allekirjoittaa rakennuslupahakemukseen tarvittavat työnjohtajan osuudet. Hän laatii myös rakennusvirastolle asemakaavapiirustuksen.

Pihasaunan rakennuslupaa varten vaaditaan naapurien kuulemiset. Naapureille esitetään tuleva pihasaunahanke ja he allekirjoittavat suostumuksensa lupapapereihin.

Pihasaunan rakennusluvan hakeminen maksaa ja maksujen määrät ovat paikkakuntakohtaisia. Hinnat saa oman paikkakunnan rakennusvirastosta. Pihasaunan rakennuslupa haetaan useimmilla paikkakunnilla verkossa lupapisteen kautta. Joillakin paikkakunnilla lupaprosessi hoidetaan viemällä rakennuslupakuvat rakennusvirastoon ja täytetään tarvittavat paperit käsin. Pihasaunan rakennuslupaprosessi kestää paikkakunnasta ja vuodenajasta riippuen arviolta 1-6 kuukautta.

Rakennusluvan myöntämisen jälkeen pihasaunan tilaus laitetaan tuotantoon tehtaalle ja perustusten teko voi alkaa!

Kun rakennus on toimitettu paikoilleen, joudutaan tyypillisesti tekemään kunnan rakennusvalvonnan kanssa asennustarkastus ja lopputarkastutus pihasaunalle. Tässä tarkastuksessa varmistetaan että pihasauna täyttää sille asetetut vaatimukset. tälläinen artikkeli tällä kertaa.


Post a Comment

0 Comments